Ukrainas Frihetshjelp sjåfør Hans Martin Lien på grensa i Rava-Ruska i Ukraina

Allerede 9 dager etter Russlands invasjon av Ukraina, var Ukrainas Frihetshjelp inne i Ukraina med utstyr.
De har til nå leverte over 50 tonn med mat, klær og diverse utstyr til en verdi på over 11 millioner.
Takket være OCMN og OCMNs medlemmer ble dette gjort på rekordtid.

Innsamling middler

Ved krigsutbruddet og overfallet på Ukraina fra Russland morgenen 24.februar 2022 ble Europa kastet ut i en svært kaotisk og krevende situasjon. Millioner av kvinner, barn og eldre på flukt fra krigshandlingene i en kombinasjon av liten beredskap og dårlig tilgang på informasjon, gjorde hjelpearbeidet på bakken krevende for mange organisasjoner.

Det ble fort åpenbart at det ensidige fokuset på flyktninger og humanitær hjelp til dem som kom seg ut fra Ukraina overskygget en vel så alvorlig situasjon. Ukrainske menn i alderen 18-60 år ble kastet ut i en krig uten klær, eller nødvendig utstyr for å kunne overleve en brutal krigsmakt.

Om flyktningene skal ha et hjem å reise tilbake til, og om mennene og fedrene skulle kunne se sine kjære igjen trengte de å få tilsendt ikke militært humanitær bistand, som kunne øke moralen og øke motstandskraften i sivilsamfunnet.

 

Insamling sivilforsvaret

Ukrainas Frihetshjelp ble etablert 25. februar med det formål å skaffe til veie nødvendig utstyr til sivilforsvaret og heimevernet i Kyiv, etter ettertrykkelig ønske om slik hjelp fra Ukrainere selv. En lokal representant vi var i kontakt med sa: «Det er ikke trehjulssykler, brukte bamser, brukte slitte klær, varme tepper og annet som sendes til Polen som skal vinne denne krigen! Ikke send oss søppel! Send oss ting som kan styrke motstanden så skal vi sloss. Vi trenger droner, vi trenger aggregater til strøm, vi trenger kamuflasjeklær og NATO-gensere, powerbanks til å lade opp batterier, sambandsutstyr, hjelmer etc.

Ukrainas Frihetshjelp var dermed målrettet innsats til frihetskampen, der vi sender ikke militært humanitær bistand til Ukraina som styrker kampmoralen og hjelper sivilsamfunnet å styrke seg betraktelig. Ryggsekker, raggsokker, liggeunderlag, bukser, jakker, luer, telt, hansker, mat, fyrstikker, førstehjelpsutstyr, lommelykter, dieselaggregater, marsjstøvler og alt som kan holde sivilister i tjeneste, varme og tørre ble OCM-Norges oppgave å få på plass. Organisasjonen jobbet tett og direkte med ordføreren i Kyiv og hans administrasjon, samt representanter for Sivilforsvaret og Heimevernet på stedet.

I løpet av få dager hadde vi samlet sammen nok millioner til å sende ned to fulle vogntog med etterspurt utstyr, som nådde inn i Ukraina ni dager etter krigen startet, og ble lastet av i Kyiv den ellevte dagen. To av medlemmene i OCM kjørte lastebilene ned til Polen, krysset grensen, og leverte utstyret personlig i Lviv. OCM var den første hjelpeorganisasjonen i Norge som kom inn med etterspurt utstyr til Lviv og Kyiv.

Plakat til innsamling av penger gjennom vipps til Ukrainas Frihetshjelp
Noen av gjenstandene vi sendte til Ukraina